Пелевун – родното село на нашия мениджър

Капитан Петко войвода

Капитан Петко войвода

Днес ще ви разкажем за родното село на собственика и мениджър на фирма Бонтекю Димитър Матев – село Пелевун, община Ивайловград. Местните ще ви кажат, че това е селото на Капитан Петко войвода – огромен негов паметник стои величествено на площада пред църквата “Св.Св.Пантелеймон и Елена”. В нея Капитан Петко се е укривал от турския башибозук, оттам е отбранявал обсаденото село и е успял да го спаси от сигурно клане. На близкия връх “Свети Илия” е издигнат и параклис в негова памет и на всички загинали в борбата за освобождението на Тракия.
Местните хора са предимно наследници на малоазийските българи, завърнали се по тези земи след принудителното им изселване в периода на Балканската война.
Диви коне

Дивите каракачански коне

Самото село Пелевун отстои по въздух на 3 км от границата с днешна Гърция и е второто по големина село в Ивайловградска община, със запазени каменни къщи с тиклени покриви. На 6 км на юг от Пелевун има стадо диви каракачански коне, а още малко по- на юг е Бяла река и нейната долина, която е обявена за защитена. Димитър Матев е прекарал част от детството си покрай реката.
Районът около Пелевун е земеделска земя, върху която най-добре виреят сусам и тютюн. Тук се произвежда най-качественият сусам в България, който се мели в таханджийницата в Пелевун и се превръща в сусамов тахан – истински еликсир, наричан от местните “родопският течен шоколад”. В района се отглеждат още овце и крави и в местната кръчма може да се намери домашно сирене.
Освен, че отговаря за работата в строителна фирма Бонтекю, Димитър Матев има и пчелин – един от най-големите в село Пелевун. Заедно с родителите му се грижат за 70 кошера с пчели, които им събират качествен и ароматен мед от родопските поляни и дъбовите гори. Майка му е движещата сила, а баща му отговаря за логистиката и поддръжката. Кучето Бари е неизменен помощник и приятел на Димитър на село, когато се прибира да помогне в земеделската работа. Всеки има своята роля – както в семейния, така и в професионалния път на Димитър задачите и отговорностите са разпределени. Така качеството на крайния продукт е гарантирано.

Орхидея

Орхидея до Пелевун

Близо до Пелевун е крепостта Лютица – изключително панорамна и добре запазена византийска крепост, както и известната римска вила Армира. Напролет в района на Пелевун цъфтят диви орхидеи, пърхат пеперуди, разхождат се костенурки и редки птици кръстосват небето над селото.
Екзотична красота и средиземноморски климат са основните белези на родното място на Димитър Матев. Ако някой ден, решите да посетите Източни Родопи и Ивайловград, не забравяйте и Пелевун – има удобна къща за гости, където да отседнете, сусамов тахан, домашно вино и мед. Всяка година в края на август в селото се организира събор под наслов “Завръщане към Пелевун”, който е посветен на завръщането на тракийските българи от Мала Азия и е повод техните наследници от близо и далеч да се съберат и да почетат родовата памет.
Пелевун

село Пелевун

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *